Twee heerlijke recepten voor zelfgemaakte druivengelei - Two yummie recipes for homemade grape jelly
Mijn ouders hebben al een aantal jaar een druivenrank in de tuin, en ik dacht altijd dat druiven in Nederland niet zo zoet konden worden. Had ik het mooi even mis!
Ik kreeg twee volle boodschappentassen mee naar huis (en dat was nog niet eens de helft!), dus tja, wat daarmee te doen?
Jam maken natuurlijk!
My parents have had a grape vine in their garden for a couple of years now, and I always asumed that grapes couldn't become very sweet in the Netherlands. Boy, was I wrong!
They gave me two full grocery bags (and that wasn't even half of what was hanging there!), so what to do with it?
Making jam of course!
Je kunt natuurlijk potten kopen, bij Xenos of Blokker, maar je kunt ook potten hergebruiken. Week de etiketten eraf of stop ze in de vaatwasser. Als niet alle lijmresten er vanzelf vanaf gaan, smeer ze dan in met pindakaas. Laat dit een minuut of 10 intrekken en was alles er dan af met heet water en afwasmiddel. Tadaa!
Leg de potten en deksels (ook als ze nieuw zijn) ongeveer 5 minuten in kokend water en laat ze omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
Of course you can buy jam jars, but you can also reuse the ones you were throwing away otherwise. Remove the stickers by soaking them in water or put them in the dishwasher. If you have some glue residue, rub them in with peanut butter. Let it do it's magic for about 10 minutes, and wash everything off in hot soapy water. Tadaa!
Boil the jars and lids for about 5 minutes (even when they are new), and put them on a clean dish cloth with the opening down.
Doe alle druiven in een pan met dikke bodem (die van mij is van Ikea). Het geeft niet als ze stuk gaan, want stuk moeten ze toch!
Put all grapes in a cooking pan with a thick bottom (mine is from Ikea). It doesn't matter if they become damaged, because you'll cook them to pieces anyway!
De druiven smaken best een beetje bloemig, dus dat leek me een prima combinatie met lavendel en rozenblaadjes. De lavendelbloemetjes kocht ik bij de natuurwinkel en de rozenblaadjes (onbespoten uiteraard!) komen uit onze tuin
Ook deed ik er een half vanillestokje bij, en ik gebruik altijd halfzoete geleisuiker, want daar zit meer pectine in dus dan heb je minder suiker nodig. Gewoon op de gok trouwens, ik denk dat ik voor anderhalve kilo druiven ongeveer 350 gram gebruikt heb.
The grapes taste a bit like flowers, so I thought it would be a good idea to enhance that with lavender and rose. I bought the lavender flowers at the health food store, and the rose petals are from our garden (obviously I don't use any chemicals in the garden!).
I also added half a vanilla bean, and I always use half sweet jelly sugar, because this contains more pectine so you don't need as much of it
I just guessed how much I needed, I think I used approximately 350 grams for 1,5 kilos of grapes.
Mijn tweede recept is met de rasp en het sap van 1 biologische sinaasappel. Was de schil nog wel goed voordat je hem raspt, er kunnen nog steeds bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn.
In deze jam stopte ik de andere helft van het vanillestokje.
In my second recipe I used the skin and juice of 1 organic orange. Wash the skin properly before you use it, because chemicals might have been used anyway.
I used the other half of the vanilla pod in this jam.
Kook de druiven ongeveer 20 minuten, tot het er zo uit ziet. Je moet een beetje weerstand voelen als je roert, dus eventueel kun je nog wat suiker toevoegen.
Boil the grapes for about 20 minutes until it looks like this. You need to feel a bit of resistance when you stir, so if needed, you can add some more sugar.
Helaas zitten er in die druiven ook pitjes, en ook al zijn die gezond, ik vind dat gekraak niet zo lekker. Dus ik gebruikte een zeef en lepel in mijn Kitchenaid schaal (past namelijk precies!) om alle pitjes en stugge velletjes eruit te halen.
Het overblijfsel kun je nog pureren en dan opnieuw zeven, dan heb je nog een potje met iets dikkere jam extra!
Unfortunately these grapes have a lot of pips, and although they are healthy, I don't like the crunch in my jelly. So I used a spoon and sif in my Kitchenaid bowl (perfect fit!) to get rid of all the pips and hard skins.
You can puree the residue and then use a sif again, so you have an extra jar with a bit thicker jelly!
Vul de potten tot de rand, draai de deksel er goed op vast. Pas op, want de jam is ontzettend heet!
Laat de potten minimaal 5 minuten omgekeerd rusten, zodat ze vacuüm trekken.
De lavendel-rozenjam is heerlijk bij een toastje met blauwe kaas zoals Cambozola!
Ben benieuwd of jullie ook een lekkere combinatie verzinnen...
Fill the jars to the edge, and attach the lid properly. Pay attention, because the jam is extremely hot!
Leave the jars upside down for 5 minutes or more, so they become vacuum.
The lavender-rose jelly is yummie with some blue cheese like Cambozola on toast.
I'd really like to hear from you if you come up with a nice combination too...
Ik maakte in totaal 15 potten jam, dus veel leuke cadeautjes. Uiteraard met een zelfgemaakt label en gehaakt hoesje haha!
I made 15 jars of jelly in total, so lots of nice presents.
Of course with a handwritten label and crocheted cover haha!
Enjoy! Love, Maartje
Ha Maart, wat klinkt dat goed en wat ziet het er lekker uit.... Kan ik er ook eentje reserveren?
BeantwoordenVerwijderenLiefs, Menno
Hey Men! Natuurlijk kan dat, al gaat het wel hard met de cadeautjes haha. Nu nog een moment dat we elkaar zien... ;-)
BeantwoordenVerwijderen